A stresszoldás kiemelt fontossága – hogyan segíts magadnak a legegyszerűbben?

A kineziológia alapvető célja a stressz oldása, mely során  a személyes találkozásokkor többek között a test stresszre adott fizikai reakcióit használjuk fel. Ilyenkor a kineziológusok számára egyértelműen látszik, hogy milyen erőteljesen képes megnyilvánulni a stressz a szervezetben.

De miért is különösen fontos a stresszoldás nehéz élethelyzetben?

A stresszreakció tehát a test felkészülése egy számára fenyegető veszélyre. Ebben az állapotban az agy fő mozgatórugója az, hogy ezzel a veszéllyel, így-vagy úgy de minél előbb megbirkózzon, ehhez gyakorlatilag minden tartalékát mozgósítva. Ez ideáig rendben is van, azonban míg régen a mamut ledöntésekor ez a stressz egy meghatározott ideig állt csak fent, jelenkorunkban egyre tartósabbá vált, ezáltal hosszasan az üss vagy fuss készenléti állapotban létezünk. Ilyenkor tudatosan észre sem vesszük, de gyakorlatilag az egész test teljes feszültségbe kerül, megváltoznak a hormonreakciók, melyek a test teljes működésére erőteljes hatással bírnak. Többnyire felfokozott állapotba kerül a szervezet, többek között megváltoznak az izomreakciók, megemelkedik a légzés és a vérnyomás, felgyorsul az anyagcsere. Ebben az állapotban az agy számára az elsődleges a túlélés még akkor is, ha a négy fal között egy negatív cikk olvasása, vagy szorongató gondolat is váltotta ki a stresszt, nem pedig egy mamuttal kellett megküzdenünk az élelemért, életben maradásért.

Mivel stresszhelyzetben a test számára a túlélés az elsődleges, minden erejét abba invesztálja, ezért nem tud regenerálódni, nem tud kellőképp gyógyulni. Ilyenkor csökken az immunitás és a szervezet is sokkal sebezhetőbbé válik mindennel, így sajnos a külső hatásokkal szemben is.

Mit tudunk tenni?

A legegyszerűbb, ha azt mondom, hogy tégy bármit, amitől jól érzed magad! Nálad senki nem tudhatja jobban, hogy mi is tesz téged boldoggá, felszabadulttá, könnyeddé, de legyen az bármi, csak csináld! Olvass, nézz vígjátékokat, hallgass felemelő zenéket, jógázz, meditálj, kertészkedj teljes figyelemmel…Bármennyire is egyszerűnek hangzik, és az ember sokkal inkább szeretne valami csodavarázsszert, ennél többet -a megfelelő, mindenki által ismert óvintézkedések betartása mellett- nem tudunk tenni ebben a vírusos időszakban.  Ha olyan impulzusokkal veszed körbe magad amik felemelnek, akkor a stressz automatikusan csökkenni fog, hiszen a kettő nem fér meg egymással, az agy ugyanis nem tud egyszerre kiegyensúlyozottan működni és stresszállapotban is lenni.