Gyerek kineziológia

Számos probléma, stressz érheti a felnőttekhez hasonlóan a gyerekeket is nap mint nap. Sokszor, talán még kegyetlenebb tud lenni a gyerekek világa, s hatalmas fájdalmakat, blokkokat képesek egymásnak is okozni, nem beszélve arról, hogy közben mindannyian küzdenek a saját feladataikkal, életükkel és önmaguk megismerésével.

Egyrészről a gyermeki élet laza és könnyed, melyet a mai világban talán nem minden esetben, nem minden gyerek élhet meg így, pl.:

– iskolai, tanulási zavarok

– rettegés felelés, dolgozatírás előtt

– kedvetlenség, lehangoltság, energiahiány, folytonos fáradtság

– hangulatingadozások, heves dühkitörések

– bizonytalanság, önállótlanság

– kényszeres cselekvések, körömrágás, hajtépés

– félelem az osztálytársaktól, barátoktól, idegenektől

– túlzott bezárkózás, befelé fordulás, szorongás

– önbizalom- és önértékelési problémák, rossz önkép, stb.

Mit lehet ilyen és hasonló probléma esetében tenni?

1. Ismerd fel a problémát!
Ahhoz, hogy változzon a helyzet, elengedhetetlen, hogy a szülők felismerjék, és szükség esetén be is ismerjék, hogy valami nincs rendben a gyermek lelkével. Sokszor ez a legnehezebb lépés, hiszen érthető módon szülőként a gyermeket mindig tökéletesen boldognak kívánják látni, és olykor nehéz szembenézni azzal, ha esetleg valami miatt még sincs teljesen rendben minden.

Fontosnak tartom azonban itt megjegyezni, hogy attól még, hogy probléma van egy gyerek életében, és talán boldogtalan, stresszes valami miatt, az még nem jelenti azt, hogy szülőként valamit elrontottunk volna. Sőt, ahhoz kell igazán jó szülőnek lenni, hogy valaki szembe merjen nézni a problémával és képes legyen a változásra, változtatásra.

2. Beszélgessetek!
Először a gyerekkel, illetve szülőként egymással. Fontos, hogy az összes érintett családtag tisztában legyen a fennálló problémával, stresszhelyzettel, ugyanis ami gond megjelenik egy gyereknél, annak megoldásához a teljes családra szükség van. Nem beszélve arról, hogy sokszor a gyermekek lelki problémája, stressze „csupán” tükröt mutat a felnőttek, szülei számára.

3. Kérj segítséget!
Ha már úgy érzed, hogy nem boldogultok egyedül, érdemes segítséget kérni és nem megvárni, míg a probléma elfajul. Akár gyerek kineziológus, akár pszichológus vagy más szakember képes hatékony segítséget nyújtani a gyermek, illetve szükség esetén a szülők számára is.

Záprel Helga
természetgyógyász kineziológus, akupresszőr
0630/580-3527
zaprelhelga@gmail.com

Gyerek kineziológia