Hétköznapi meccseink

Nem, nem a foci VB csatározásairól, hanem annál jóval bonyolultabb és összetettebb, gyakran nehezebben értelmezhető szabályokkal rendelkező meccsekről lesz szó.

Először is, kezdjük néhány kérdéssel:

Kép forrása: en.writecheck.com

Kép forrása: en.writecheck.com

Szoktál naponta vitatkozni?

Érzed úgy, hogy gyakorta meccseket vívsz valakivel, valakikkel?

Szerinted ezek negatív hatással vannak rád?

Nincs ötleted arra, hogy hogyan is lehet ezeken felülkerekedni?

 

Ha a fenti kérdésekre igennelválaszoltál, akkor mindenképp hasznos, és talán érdekes gondolatmenetet fogok megosztani veled. Szeretnék rávilágítani arra, hogy hány és hány teljesen felesleges meccset is vívunk az életben, továbbá szeretném felhívni a figyelmed arra is, hogy miként tudod a piros lap helyett a fehér zászlót bevetni.

Nos, biztosan Te is voltál már úgy, vagy akár naponta, hetente teljesen értelmetlen szóváltásba, dacba, és hosszabb vitába keveredtél olyan emberrel, akit alapvetően szeretsz, és fontos számodra. Olyan emberre, akit sosem akarnál megbántani, és még a véleménye is fontos számodra. Most nem azokra a ritka, építő jellegű vitákra gondolok, melyek valóban szükségesek egy-egy kapcsolatban, hanem azokra, melyek:

–          túl sok energiát vesznek el

–          hosszú ideig tarthatnak

–          értelmetlenek, rombolóak

–          előhozzák a felek rosszabb, makacsabb énjét

–          mindenáron a „győzelemre” ösztönöznek

–          csupán egós harcból fakadnak

Gondolkozz el azon, hogy Te hajlamos vagy-e felesleges csatározásokba, meccsekbe bonyolódni?

Mennyire lovalod bele magad?

Látod-e értelmét mindennek?

Maga a csatározás megoldott-e az életedben valaha valamit?

Az ilyen típusú meccsek, valljuk be, hogy többnyire értelmetlenek, nem oldanak meg semmit, mégis sokszor belebonyolódunk, teljesen belelovaljuk magunkat és csak hosszú percek – akár órák – után tudunk véget vetni nekik, amikor már teljesen kimerültünk, belefáradtunk abba.

Kép forrása: betsysansby.com

Kép forrása: betsysansby.com

Most nézzük meg, hogy milyen lépések segíthetnek ezen meccsek kezelésében, elkerülésében és feldolgozásában!

  1. Ha úgy érzed, hogy visszaszólnál a kezdeményezőnek, vagy Te kezdenéd a meccset, végy egy nagy levegőt, számolj el 10-ig, vagy igyál egy nagy pohár hideg vizet. Igen, még akkor is, ha nehéznek tűnik, és kezdetben nem is sikerül, de legalább próbáld meg! Legyen meg az akaratod arra, hogy nyugodtan kezeled a helyzetet. Ha ez már megvan, sokkal könnyebb lesz békés útra terelni a dolgot, és a másik fél is igazi győztesnek fog tartani!
  2. Gondold át magadban, hogy mi értelme lenne vitába bonyolódni? Próbálj más, új megoldásokat keresni, olyan lehetőségeket, melyek asszertivitásra sarkallnak mindkettőtöket.
  3. Lepd meg a viselkedéseddel! Tégy olyan, amire nem számít. Lehetőleg ez a tett legyen kedves, pozitív. Például kérdezd meg tőle, hogy kér-e valamit inni, vagy lenne-e kedve elmenni sétálni. Hidd el, ha Te kedvesen reagálsz, akkor ő is jobban fogja tudni kezelni a helyzetet.
  4. Kérdezz! Úgy gondolom, hogy a felesleges meccsek, csatározások és úgy összességében az emberi kapcsolatok, kommunikáció nagy hiányossága, hogy nem kérdezünk eleget egymástól. Én most ne a felháborodott, számon kérő, fennhangon zengő kérdésekre gondolj, hanem a csendes, a másikat valóban megérteni szándékozókra! Kérdezd meg, hogy mit szeretne, mi lenne számára a legjobb, kérdezd meg, hogy megért-e téged, és a Te álláspontodat! Hagyd, hogy megnyíljon, és a pozitív, segítő kérdésekre hasonló választ adjon.
  5. Hallgass a belső hangodra! Azt tapasztalom, hogy minden felesleges vita és meccs előtt, vagy közben van bennünk egy kis figyelmeztető hangocska, mely azt súgja, hogy ne menjünk bele, ne fokozzuk a vitát – csak sokszor mégsem hallgatunk rá. Próbálj meg figyelni magadra, az ösztönödre és próbáld meg megérezni, megérteni, hogy mi az, ami valóban a hasznodra, hasznotokra válna!
  6. Légy kész elnézést kérni! Amennyiben vitát kezdeményeztél, vagy a csatározás közben olyat vágtál a másik fejéhez, amikről tudod, hogy nem voltak igazak, vagy nagyon bántották őt, tedd meg azt, hogy bocsánatot kérsz az illetőtől. Hidd el, hogy nem szégyen –sőt! – elnézést kérni, akár a meccs közben is. Ezzel a másik felet is megdöbbented, és jó esetben nagyot fogsz nőni a szemében.
  7. Ha úgy érzed, hogy az adott meccset Te kezdeményezted, és nem volt igazad, viszont nem mersz a másiktól elnézést kérni, akkor azt is megteheted, hogy először őszintén leírod egy papírra az érzéseidet. Segít, hogy megkönnyebbülj, és ha úgy gondolod, később akár oda is adhatod az illetőnek.
  8. Próbáljátok meg, legalább utólag megbeszélni a dolgot! Ha túl vagytok egy felkavaró csatározáson, vagy meccsen, akkor próbáljátok meg legalább utólag, higgadtan megbeszélni. Nem jó, ha bármelyik félben is marad tüske. Arra azonban figyeljetek, hogy nehogy újból csatározásba menjen át a beszélgetés, tehát csak akkor üljetek le, ha mindketten higgadtak vagytok, és valóban meg akarjátok oldani a problémát.

Bízom benne, hogy sikerült néhány ötletet adnom ahhoz, hogy miként is lehet a felesleges meccseket kezelni, feldolgozni. Ha úgy érzed, hogy egyedül nem boldogulsz, akkor a kineziológia is remek segítséget adhat számodra.

Záprel Helga

Természetgyógyász-akupresszőr, One Brain Kineziológia konzultáns

www.zaprelhelga.hu