Az öngondoskodás most kiemelten fontos!

Minden rendben lesz!


Az élet egyik pillanatról a másikra meg tud változni, és amit eddig elméletben sejtettünk, most a saját bőrünkön kell, hogy megtapasztaljuk. Megtapasztalni a teljes sebezhetőséget, a félelmeket, a szorongást, a stresszt, megtapasztalni, hogy mindaz, amit eddig stabilnak és fontos tartottunk borzasztóan illékony. A pénz, munka, megélhetés, egészség, mind-mind számos bizonytalanságot, változást hozott legtöbbek életébe. Vannak, akik sokkalta túlterheltebbek, vannak akik elvesztették a megélhetésüket, mások egy teljesen bizonytalan helyzetbe kerültek.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Azt gondolom, hogy ebben a kialakult káoszban, amit teremtettünk magunk köré nem csupán azzal tartozunk felelősséggel, hogy lehetőségeinkhez mérten otthon maradunk, vigyázunk magunkra és egymásra. Felelősséggel tartozunk azért is, hogy miként dolgozzuk fel a történteket, hogy milyen lelkiállapotban, mennyire higgadtan, stresszmentesen éljük a – remélhetőleg- átmenetileg megváltozott életünket.
Ilyenkor elengedhetetlen, hogy a lecsökkent, nehéz energiánkat felemeljük, és magasabb rezgésbe kerüljünk.

Ezért ha korábban nem foglalkoztál a lelkeddel, azzal, hogy mi zajlik benned, hogy milyen érzéseid, gondolataid vannak, akkor azt gondolom, hogy most már muszáj lesz. Ebben a helyzetben azzal tudunk a szükséges fizikai óvatosság és feladatok mellett a legtöbbet adni a közösbe, ha egyéni szinten is a lehető legjobb állapotba kerülünk.

Milyen lehetőségeid vannak otthon, hogy jobb állapotba kerülj?


Azt gondolom, hogy erre a kérdésre nincs egzakt válasz, azonban néhány tippet adok, amik könnyedén megvalósíthatók bárki életében.

1. Relaxálj, meditálj minden nap!

Hagyd, hogy elcsendesedjen az elméd! A meditáció ebben a felfordult élethelyzetben elengedhetetlen ahhoz, hogy nyugodtabban, stresszmentesebben tudj reagálni és működni.

2. Ha nem tudsz meditálni, hallgass számodra kedves, ellazító zenét, olyat, ami jó érzéssel tölt el!

Számos relaxáló zenét találni az interneten, válassz olyat, ami tetszik, és pár percre csak hagyd, hogy átjárjon az érzés, miközben a zenét hallgatod. Nem kell megérteni, azonosítani, vagy bármit kezdeni a felbukkanó érzésekkel, egyszerűen most csak engedd meg magadnak, hogy jelen legyenek, amíg szól a zene.

3. Jógázz, vagy mozogj rendszeresen!

Nagyon sok online edzés érhető el mostanában, bőven van választási opció, amiket érdemes kihasználni. A fizikai fáradság segíti a testi-lelki egyensúlyt, így pozitív hatása van a stresszkezelésre is.

4. Olvass önfejlesztő, lélekemelő könyveket és nézz ilyen típusú filmet!

Minden, ami a lelkedre jó hatással van segít abban, hogy könnyebben megbirkózz a jelen stresszhelyzettel. Ebben az időszakban azt gondolom, hogy a testi és lelki egészség mellett elengedhetetlen táplálni, erősíteni az elmét is. Ne vesztegesd az időt felesleges, vagy hasztalan időtöltéssel, válogasd meg tudatosan, hogy mi az a könyv vagy film, amire valóban szükséged van.

5. Használj illóolajakat!

Az illatok nem csak fizikai, de lelki síkon is hatnak. Oldják a stresszt, javítják a közérzetet. A legfontosabb az, hogy jó minőségű, valóban bevizsgált illóolajakat használj, mert csak ezektől várható el a kívánt pozitív hatás. Párologtathatsz, használhatod őket masszázshoz, bedörzsöléshez, de akár vehetsz forró illóolajos, sós lazító fürdőt is, mely nagyszerű stresszoldó lehet a nap végén.

6. Minden nap vedd sorra, hogy miért vagy hálás!

A hála ugyanis segít a jóra fókuszálni, így pozitívan hat a lelkedre és az elmédre. Segít, hogy ebben a nehéz helyzetben is megtartsd az életbe vetett bizalmad, hogy nem csak rossz, de jó dolgok is történnek veled nap, mint nap, még most is.

7. Tervezz, vedd elő a megvalósítandó ötleteidet, és fókuszálj egy kicsit a jövő lehetőségeire!

Még ha most egy kicsit meg is állt az idő, fontosnak tartom, hogy lássunk egy kicsit tovább. Lássuk meg azt, hogy a jelenünkben teremtődik a jövőnk, ezért a jelen pillanatot mindig meg kell ragadnunk ahhoz, hogy a tudatosságunkat növeljük, és egy szebb jövőt építhessünk.

8. Beszélgess a szeretteiddel!

Nyugodtan beszélhettek az érzéseitekről, ne csak az újságcikkek, vagy hírek legyenek napirenden, hanem az is, hogy mit éreztek most. Engedd, hogy a gyerekek is elmondják, hogy mi zajlik bennük, hogy miként élik meg a jelen helyzetet, és te se szégyelld azt, amit érzel. Ez a tisztulás, tisztázás időszaka is, így az érzések elnyomásának ebben a helyzetben, szerintem nincsen helye.

9. Amennyiben úgy érzed, hogy egyedül nem megy, kérj segítséget!

Ha túl nagy a stressz, számos lehetőséged van online segítséget kérni, de most semmiképp se hagyd, hogy ez a stressz eluralkodjon rajtad. Ha nagyon mélyre kerültél, akkor kérj pszichológusi segítséget, őket is elérheted online, vagy számos trauma feldolgozó csoport is működik profi vezetéssel, érdemes akár őket is felkeresned ilyen esetben.

Ha pedig úgy érzed, hogy kineziológiai szemléletű online stresszoldásra van szükséged, hogy könnyebben kezeld a feszültséged, akkor keress nyugodtan.

Szeretettel,

Helga
zaprelhelga@gmail.com
+36 30 580 3527