Búcsúzás az Óévtől

201314

Kép forrása: www.thinkstockphotos.com

Gyakori, hogy örömmel köszöntjük újesztendőt, számos fogadalmat teszünk, viszont a régitől nem veszünk kellőképp búcsút, nem zárjuk le. Sokak és az én véleményem szerint is ahhoz, hogy valami újat képesek legyünk valóban újult erővel befogadni, szükségünk van a régi lezárására.

Nem gondolok semmilyen nagy dologra, csupán egy tudatos, csendes áttekintésre.

Ha van kedved hozzá, ülj le nyugodtan egy papírral és tollal. Jó, ha kellemes, békés, meghitt hangulatot teremtesz magad körül néhány mécsessel, kellemes csésze teával, illetve bármivel, ami számodra kedves. Most pedig gondold át szépen lassan és részletesen az elmúlt évedet, és írd le azokat a gondolatokat, eseményeket röviden, amik mélyebb nyomot hagytak benned, melyek megérintettek. Ezek lehetnek kedves, és kevésbé jó élmények, a lényeg most az, hogy felidézd a számodra fontos, meghatározó történéseket.

Néhány ötlet, melyek fonalán elindulhatsz a visszatekintés útján:

  • Mi jut először eszedbe a 2013-as évről?
  • Mik voltak a legkedvesebbek az évben?
  • Mik azok, amiket esetleg elrontottál, és immár másként csinálnád?
  • Milyenek voltak a kapcsolataid, jutott-e elegendő időd azokra, akiket szeretsz?
  •  Foglalkoztál-e eleget magaddal?
  • Mikor érezted a legjobban magad?
  • Mi bántott leginkább?

Fontos, hogy hagyj időt magadnak az emlékezésre. Ne kapkodj!

Ha végeztél, és összeszedted az év meghatározó pillanatait, akkor a pozitív történéseknek, emlékeknek adj hálát. Emlékezz mindarra, ami jó volt, amikor jól döntöttél, helyesen cselekedtél, és tudatosítsd, hogy hasonló csodákat 2014-ben is szeretnél megtapasztalni.

A negatív, fájó emlékeket, esetleg rossz döntéseket pedig engedd el. Zárd le magadban, és igyekezd röviden átgondolni, hogy mi az, amit rosszul tettél. Ne ítélkezz magad felett, épp a megbocsátás a cél. Fontos, hogy tudatosítsd, és ne nyomd el, ne fojtsd el a rosszat, végezetül pedig bocsáss meg. Fogadd el, ha valami nem úgy alakult, ahogy szeretted volna, ha valaki nem az elvárásaidnak megfelelően cselekedett, és lépj tovább. Immár tiszta lappal.