Az allergia megközelítése a kineziológia szemszögéből

Por, pollen, fűk, fák, virágok, ételek és sok-sok más képes allergiás reakciót kiváltani az arra érzékenyeknél, megnehezítve akár a hétköznapjaikat is bosszantó, zavaró, olykor veszélyes tünetekkel.

A nyugati orvoslás szerint az allergia gyógyíthatatlan, ezért csupán a tüneteit elnyomó, csillapító gyógyszerek, készítmények nyújthatnak segítséget az allergiásoknak. Legtöbb esetben a betegek el is kezdik a kezelést, mert azt gondolják, hogy nem tudnak másként megbírkózni az allergia tüneteivel. Azzal azonban, hogy a tüneteket a felszínen elnyomják, még mélyebbre kerül az allergia valódi okainak kezelése, vagy akár megszüntetésének lehetősége is.

A természetgyógyászat azonban teljesen más szemlélettel rendelkezik, mint a hagyományos orvoslás. A legtöbb természetgyógyászati ág, köztük a kineziológia is, ma már képes lehet akár teljesen megszüntetni az allergiát –természetesen az orvosi protokollt betartva, kiegészítő módszerként.

Az allergia megnyilvánulhat többek között pl.:

– állatszőrre

– porra

– tejre, tojásra, gluténre, olajos magvakra

– virágporra adott túlzott immunreakcióban.

Megnézve akár ezt a rövid listát, mind-mind olyan hétköznapi, egyszerű, többnyire az érzékszervekre ható dolog váltja ki az allergiás tüneteket, melyek itt vannak napi szinten a környezetünkben, s melyek az emberiséggel együtt alakultak ki, fejlődtek. Belegondolva nem kellene, hogy bárkiben bármiféle túlzott reakciót kiváltsanak ezek az allergének, ám egyeseknél mégis megteszik, nem is akárhogy!

A természetgyógyászat, s a kineziológia elsősorban a kiváltó okok megkeresésére és lehetőség szerint azok feloldására helyezi a hangsúlyt, nem csupán a tünetek elnyomására, hiszen ezzel a test jelzéseit is figyelmen kívül hagynánk.

Gondoljunk csak bele: többnyire minden betegségnek van valamilyen tünete, az allergiának pl. elég bosszantó, erős, gyakran a hétköznapi életet is megnehezítő jelei vannak. Allergia esetén külső hatásokra adott túlzott immunválaszról, reakcióról van szó, mely erős fizikai tünetekben is megnyilvánulhat pl. valaki könnyezik, kapar a torka, tüsszög, fullad…

Az allergiás reakciókat is beleértve, minden tünet jelzésértékkel bír, így valamire fel akarja hívni a beteg figyelmét, üzenni akar. Allergia esetében többnyire egy-egy érzés, érzelem heves megélésére, illetve arra kell gondolnunk, hogy nem tudunk egy erősebb érzelmi konfliktust megoldani. Ez a megoldatlan konfliktus véleményem szerint teljesen egyénfüggő, nem igazán lehet általánosítani, ám mégis van 1-2 tipikus jellemvonásuk. Ezek közé tartozik pl. a külvilág reakcióira adott heves jelezés, a befogadás, feldolgozás hiánya, vagy a túlzott maximalizmus, túlterheltség is. Az allergiával küzdő emberek többnyire érzékenyek, akár túlérzékenyek is lehetnek másokra, a környezetükre vagy a külvilágban zajló energiákra, hatásokra.

Mit is lehet allergia esetén tenni, az orvosi segítség felkeresése mellett, lelki szinten?

1. Vizsgáld meg, hogy van-e esetleg valami ami irritál az életedben? Lehet ez egy élethelyzet, munkahelyi konfliktus, vagy olyan személy, akivel azt érzed, hogy nem tudsz közös nevezőre kerülni.

2. Van-e valami a környezetedben, élethelyzetedben, amire túlérzékenyen reagálsz? Bármi olyan történés, esemény, melyet talán hevesebben élsz meg, mint mások, ami sokkal erősebb, hosszabban fennáll s talán már úgy érzed, hogy nem tudod kezelni.

3. Mennyire érzed azt, hogy maximalista vagy, mennyire akarsz megfelelni a környezetednek? Mi lenne, ha egyensúlyba kerülne mindaz, amit a külvilágnak mutatsz, a te igényeiddel? Van-e olyan az életedben, ahol szükséged lenne arra, hogy kicsit lassíts, vagy visszavegyél?

4. Esetleg bántana-e, ha bárki gyengének látna? Akarod-e leplezni azt, ha valami nem úgy megy, mint ahogy te, vagy mások elvárnák tőled?

5. Ha úgy érzed, hogy egyedül nem megy, keress fel egy kineziológust, aki a stressz oldásával segít neked megkeresni és feloldani az allergia háttérben meghúzódó gyökérproblémát, hogy akár a teljes problémától is megszabadulhass.

Záprel Helga

0630/580-3527

zaprelhelga@gmail.com

www.zaprelhelga.hu