Tarot sorozat: Ártatlanság (Osho Zen Tarot XIX.)

E heti útmutatást az Osho Zen Tarot pakliból húztam, mely különleges Tarot szemlélete –belecsempészve a zen tanításokat, a kínai filozófiát és kultúrát – és egyedi látásmódja, emberközelsége révén az egyik kedvenc Tarot értelmezésem.

Kép forrása: Osho Zen Tarot

Kép forrása: Osho Zen Tarot

A kártya, melyet az elkövetkezendő hétre húztam, az Ártatlanság lapja. A képen egy nevető, boldog, békét és jókedvet árasztó öregember üldögél, kezén egy imádkozó sáskával. Körülöttük lilás-rózsaszínes virágszirmok hullnak, még több örömöt csempészve a kompozícióba. Az öreg, talán a sáskára nevet, talán csak a jókedve hívta hozzá ezt a kis állatkát, de az biztos, hogy rácsodálkozása egészen a gyermeki ártatlanságot sugározza, melyet mi, felnőttek sokszor szégyellünk, vagy talán már teljesen el is felejtettünk.

Felnőttként ugyanis sokszor inkább kemények, bizalmatlanok és szigorúak leszünk, szépen lassan elfelejtjük az ártatlanság jelenségét, majd ahogy az öregségbe hajlunk, talán ismét elkezdjük felismerni annak minőségét és varázsát.

Ez a kártya épp egy bölcs öreg képével szemlélteti a gyermeki ártatlanság megélését, felélesztését, és erre bíztat minket is! Mind önmagunkban, mind pedig abban, hogy másokban is felleljük azt az igazi, tiszta és őszinte ártatlanságot.

Ha van kedved, ezen a héten tarts velem, és szentelj nagyobb figyelmet az ártatlanságnak.

Ahhoz, hogy ez könnyebben menjen, nézzük is meg, hogy milyen az igazi, gyermeki ártatlanság:

–          őszinte

–          nem bíráló

–          előítéletektől mentes, mindenki számára megnyíló

–         szívből jövő,  bizalmas

Happy little girl playing with bubbles

Kép forrása: onlinetrendingpics.com

Szeretnék néhány ötletet adni arra, hogy miként is vond be az elkövetkezendő hétre a gyermeki ártatlanságot a felnőttségedbe:

  1. Figyeld meg a gyerekeket – ha teheted, a sajátjaidat!

Milyen ártatlan megnyilvánulásaikat szereted a legjobban? Miként csodálkoznak rá egy-egy új dologra? Hogy állnak az ismeretlen elé?

  1. Csinálj valamit, amit eddig még nem!

Ha valami teljesen újba vágsz, próbáld meg minden előítéletedet magad mögött hagyni. Ne olvass az adott dolog után, csupán tiszta, őszinte nyitottsággal vágj bele, legyen szó akár egy számodra ismeretlen sportról, új hobbiról vagy egy tanfolyamról. Engedd meg magadnak az újdonság erejét, válj nyitottá rá, és engedd el a felkészültség biztonságát!

  1. Add meg mindenkinek az „ártatlansághoz való jogot”!

Ahelyett, hogy rosszat, vagy bármi hamisat feltételeznél valakiről, add meg számára legalább az esélyt, hogy bebizonyíthassa az ártatlanságát. Ezzel a hozzáállással nem csupán annak az illetőnek adod meg az esélyt, de számos új, pozitív tapasztalatot is szerezhetsz.

  1. Viselkedj úgy, ahogy egy ártatlan gyermek viselkedne!

Játssz egy kicsit, próbáld meg ártatlan gyermeki szemmel szemlélni a világot. Ha meglátsz egy állatot, vagy hatalmas fát, lásd meg benne a csodát, ahogy egy kisgyermek tenné. Ne erőltesd, csak engedd el magad

  1. Gondold át, hogy találsz-e összefüggést az öreg bölcsesség és a gyermeki ártatlanság között?

Véleményed szerint, miként van összhangban e két jelenség? Vajon teljesen különböznek, vagy köztük némi hasonlóság? Engedd el magad, és kalandozz el ezen gondolaton egy kicsit!

Ha sikerül a fenti gyakorlatokat kipróbálnod, és egy kicsit újra megtapasztalnod a gyermeki ártatlanság kiemelt szerepét, biztos, hogy a bölcs öregséghez is egy fokkal közelebb fogsz kerülni.