Ha a tested beteg, a lelked is sérülhet – a kineziológia segíthet

A kineziológia megközelítésében ha a tested beteg minden esetben fel akarják hívni valamire a figyelmünket. Egy betegség nem csupán fizikailag jelenik meg, hanem a lélekben is hagy valamilyen lenyomatot, vagy épp a lelkiekben alakul ki először. Legyen szó belsőszervi panaszról, vagy végtagtörésről, a kineziológia megközelítés szerint, nem elegendő csupán a problémás területet kezelni, hanem célszerű komplexen, az egész embert vizsgálni.

Természetesen lehetetlen és butaság volna például egy törést kizárólag lelkileg kezelni, de az orvosi ellátás mellett mindenképpen érdemes megnézni, hogy mi is zajlik az egyénben, mi miatt alakult ki nála az adott panasz. Ilyenkor érdemes megnézni, hogy miben akadályozza az adott panasz, és érdemes azon az irányon felfejteni, hogy mi miatt is jött létre.

Egyrészt egy fizikai probléma nem csupán helyileg okozhat problémát, pl. kézsérülés esetében, akár tüdő, szív, vagy emésztési problémák jöhetnek létre, hiszen ezen példánál maradva az érintett meridiánrendszerek számos más változást indíthatnak el az emberi testen belül, melyek kiválthatnak, vagy akár következményei lehetnek számos lelki problémának is.

Az, hogy mi történik testileg, lelkileg és energetikailag az ember életében, sokkal bonyolultabb, összetettebb és logikusabb, mint ahogy azt sokan kezelik és értelmezik. Nem elég csupán egyik oldalról megközelíteni a problémát, és ha bármi fizikai betegség kialakul, érdemes azt lelki oldalról is megközelíteni és kezelni, hogy később ne jöjjön elő ugyan az, vagy hasonló következményekkel járó betegség.

Nézzünk egy roppant egyszerű példa, ami talán segít megérteni az összefüggéseket a fizikai- és lelki problémák között:

Meghúzódik valakinek a domináns keze, bedagad, és képtelen használni. Nézzük meg, milyen hatással van ez a fizikai probléma a hétköznapjaira: nem tudja intézni az ügyeit, segítségre szorul, fájdalmai vannak, így foglalkoznia kell saját magával -a fájdalom óhatatlanul önmagadra vonja a figyelmed-, lassabban tud dolgozni, vagy arra kényszerül, hogy pihenjen. Továbbá régi, megszokott, rutinszerű feladatokat is jóval nehezebben tud elvégezni egyedül, kiesik a megszokott hétköznapi kerékvágásból, mert egyszerűen fizikailag képtelen azt a tempót tartani.

Amennyiben látjuk, hogy miben korlátoz az adott fizikai betegség, probléma, meg tudjuk látni azt is, hogy miféle jelzéssel bírhatott az életünkre:

– lassítani kellene

– szükséges lehet elfogadni segítséget

– meg kell törni a hétköznapi mókuskereket

– foglalkozni kell önmagaddal

– több időt kellene szánni a pihenésre

Nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy sokszor a fenti egyszerű példánál jóval összetettebb okok állnak egy probléma mögött, melynek felfejtése nem fog egyedül menni, mert nem vagy tudatában a mélyebben meghúzódó kiváltó okoknak.

Ilyenkor mindenképp szükség lehet kineziológus segítségét kérni, aki a megbízható, stresszeket pontosan jelző izomtesztelés segítségével feltárja az adott fizikai betegség mögött meghúzódó lelki stresszeket, problémákat.

Ha szükséged vagy Győrben gyermek vagy felnőtt kineziológusra, keres bátran valamelyik elérhetőségemen:

Záprel Helga
természetgyógyász, felnőtt-gyerek kineziológus, akupresszőr

0630/580-3527
zaprelhelga@gmail.com
www.zaprelhelga.hu