Kineziológia szemléletű tanulási tippek-minden korosztálynak

Pozitív tanulás – kineziológiai szemléletű tippek, ötletek, tanácsok ahhoz, hogy minden vizsgád a lehető legsikeresebb legyen kortól függetlenül!

Kép forrása: perspektivadiaklap.wordpress.com

Kép forrása: perspektivadiaklap.wordpress.com

  1. Legyenek céljaid, ha tanulsz

Úgy gondolom, elengedhetetlen, hogy ha valamin dolgozunk, akkor tudjuk, hogy mit is szeretnénk elérni vele. Tűzzünk ki kisebb-nagyobb célokat, hogy legyen, ami kellően motivál, és inspirál ahhoz, hogy a sokszor unalmas tanulás is értelmet nyerhessen általa. Egyrészt legyen egy-egy nagyobb végcélunk, ami lehet egy sikeres vizsga, egy sikeresen megírt dolgozat, vagy projekt. Próbáljunk egy pozitív mondatot megfogalmazni, és leírni az anyag mellé, pl.: „2014. június 11-én sikeres államvizsgát teszek, minden fontos információ eszembe jut, és minden kérdésre könnyedén válaszolok.”Ha ez megvan, a tanulás során haladjunk lépésről lépésre a célunk felé. Egy-egy témakör, tétel, vagy nagyobb lépés, fejezet előtt is fogalmazzuk meg a pozitív gondolatainkat: „Az 5. tételemet 3 óra alatt könnyedén, alaposan megtanulom, minden információt megjegyzek és bármikor felidézek.”

Azt tapasztalom, hogy ezek a kisebb lépések fognak segíteni bennünket, hogy folyamatosan és gördülékenyen haladhassunk a tanulás alatt.

 

  1. Tanulást segítő vitaminok, olajak

Ahhoz, hogy az agyunk a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa, és bírja az igénybevételt, elengedhetetlen, hogy óvjuk az egészségét és segítsük a működését.

A tanulást meg tudod támogatni az alábbi ételekkel, italokkal, vitaminokkal:

  • Kolláth reggeli
  • Halak, Omega 3 készítmények
  • Citromos víz
  • Ginkobiloba (tea, vagy kapszula)
  • Zöld tea
  • Lecitin

 

  1. Mozgás és az agyféltekék összehangolása tanulás közben

Fontos, hogy kellő figyelmet fordíts arra, hogy a tested, elgémberedett végtagjaid megmozgasd. Ezáltal több oxigénhez jut a szervezeted, nő a koncentrálóképességed, és jobban fogsz majd tudni tanulni is, így pedig bőven megéri a befektetett energiát. Igazán nagy erőt, energiát képes adni, ha akár 5-10 percre átmozgatod magad.

Kép forrása: brutallyfrank.wordpress.com

Kép forrása: brutallyfrank.wordpress.com

Remek és roppant egyszerű kineziológia gyakorlat ehhez, ha a két kezed összekulcsolva, előremutatva, hatalmas, balra felfele kezdődő fekvőnyolcasokat (végtelen jeleket) rajzolsz a levegőbe. Ezek segítenek, hogy a két agyféltekéd harmóniába kerüljön egymással, jobban tudjon működni. Ezen kívül egy kis séta, törzskörzés, vagy bármilyen mozgásforma, amit szeretsz segíthet hogy felfrissülj a tanulási szünetekben.

 

 

  1. Legyen rend és tisztaság körülötted!

Egyszerű és apró dolog, de úgy gondolom, hogy a rend és tisztaság is olyan alapvető elem, mely a tanulást nagymértékben segítheti. Ahhoz ugyanis, hogy sikeresen tudjál koncentrálni, figyelni, elengedhetetlen, hogy rendezett dolgokkal vedd magad körül. Minden hatással van ránk, így egy kaotikus, számunkra rossz érzéseket idéző íróasztal felesleges negatív hatással bír ránk. Fontos, hogy rendszerezd a tananyagot, rendezd el a papírjaidat, tollakat! Legyen minden a helyén, hiszen ez segít abban, hogy ne kalandozzon el feleslegesen az elméd, ne hasson rád a környezet károsan.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a tisztasághoz a levegő frissessége is hozzájárul, ezért szellőztess, hogy több friss levegőhöz juss, mely segíti az agyad optimális működését és kellemesebb közérzetet biztosít.

Kép forrása: thechronicleherald.ca

Kép forrása: thechronicleherald.ca

 

­+1 tipp:

A kineziológia segít, ha gondod van a tanulással, vagy ha a munkahelyeden nem teljesítesz jól, illetve sok lelki eredetű blokk is tanulási problémákra vezethető vissza, hisz maga az élet is egy hosszú, folytonos tanulási folyamat.

Számos tanulási nehézségnek, munkahelyi alulteljesítésnek mélyebb háttere, lelki oka lehet. Nem szabad elkeseredned, feladnod és elkönyvelned magadban, hogy neked ez nem megy, hiszen mindig van megoldás. A kineziológia remek megoldást kínálhat neked. Rendkívül finom eszközökkel, a probléma, vagyis jelen esetben a tanulási nehézségek valódi okait oldjuk fel, megkeresve azokat a helyzeteket, melyek a problémát előidézték. A kineziológia remek lehetőség arra, hogy megszabadulj a tanulás és teljesítmény elérése okozta problémáidtól, stressztől, az akadályozó blokkoktól. Fokozatosan jobban leszel, boldogabb, pozitívabb és nem utolsósorban jobb tanulási és teljesítőképességed lesz.

https://zaprelhelga.hu