Kollath-reggeli, hogy csodásan induljon a nap!

Egy egyszerű, finom, energia dús és iskolába-munkahelyre könnyen szállítható reggeli.

Lássuk, miKollath-reggelik az alapjai:

  • Pelyhek tetszőleges kombinációban, pl: zabpehely, rozspehely, kölespehely, árpapehely, tönkölypehely, amarántpehey…
  • Magvakból készült lisztek, ízlés szerint (akár ki is hagyható): mandulaliszt, gesztenyeliszt, lenmagliszt, szezámmagliszt…
  • Magvak, pl.: lenmag, szezámmag, dió, mogyoró, kesudió, mandula, tökmag, napraforgómag…
  • Aszalt gyümölcsök: áfonya, meggy, barack, ananász, mazsola, datolya, füge, szilva…
  • Fűszerek, pl.: fahéj, mézeskalács fűszerkeverék, kevés gyömbér, citromfű
  • Friss, lehetőleg idény gyümölcs –én legjobban reszelt almával szeretem
  • Ízlés szerint, áztatás után adhatsz még hozzá mákot, mézet, citromlevet, kevés lenmag- sárgabarack-szezám, vagy egyéb, hidegen sajtolt olajat.

Elkészítésének módja:

Előző nap este (6-8 órát jó, ha áll) áztass be vízbe (nem tejbe!) kb.félcsészényit az ízlésed szerint összeválogatott pelyhekből, magvakból, lisztekből, fűszerekből aszalt gyümölcsökből álló keverékből. Ügyelj arra, hogy jól ellepje a víz. Másnap reggel ízlés szerint adj hozzá mézet, friss citromlevet, mákot, esetleg kevés hidegen sajtolt olajat illetve gyümölcsöt.

Az áztatás alatt beindulnak a hozzávalókban a csírázási folyamatok, elkezdenek „éledni”. Ebben áll a reggeli vitalizáló, feltöltő hatása. Számos jó hatással bír a reggeli:

  • segít megteremteni a test egyensúlyát: ha kell, fogyaszt, ha kell, táplál
  • feltölt energiával, serkenti a testi-és szellemi aktivitást
  • regeneráló hatása van
  • hosszan tartó jóllakottságérzetet ad
  • segít összpontosítani, koncentrálni
  • javítja az emésztést, tisztító, méregtelenítő hatású (magas rosttartalma miatt)
  • jótékony hatással bír a körmökre, hajra, bőrre
  • vitaminokban- és ásványi anyagokban rendkívül gazdag

Én általában egy üvegbe előre összekeverem az alapanyagokat, és esténként abból teszek pár kanállal egy tálkába, így jóval egyszerűbb az összeállítás folyamata.

Előnye még, hogy dobozba téve könnyen szállítható iskolába, munkahelyre, ahol elfogyasztva biztos, hogy érezni fogjuk jótékony hatásait.

Legjobbat akkor teszel a szervezetednek, ha a reggelit lehetőség szerint 7-és 9 óra között fogyasztod, ugyanis ilyenkor van a Gyomor-meridián csúcspontja, ami azt jelenti, ilyenkor tudja a Gyomor a legjobban hasznosítani a bevitt tápanyagokat.

 

A recept forrása: http://metropolita.hu/2009/01/20/mit-jelent-a-kollath-reggeli-es-mire-jo/