Nézőpontok, amik meghatározzák az életed

Életünket túlnyomó részt azok a hitrendszerek, nézőpontok formálják, amiket gyerekkorunk óta megtanultunk, elhittünk, bevettünk, gyakorlatilag önmagunkként azonosítottunk.

Sok esetben azonban ezek a nézőpontok olyan erős korlátként hatnak ránk, hogy nem látjuk tőlük a fától az erdőt, és képesek vagyunk elveszni benne. Elveszni azért, mert nem hozzánk tartoznak csupán azt hisszük, hogy a sajátunk, de mindvégig egy idegen terepen kell botorkálnunk.

Ilyen nézőpont lehet mindaz, ami címkézéssel jár kezdve attól, hogy mi szép, csúnya, jó vagy rossz egészen odáig eljutva, hogy milyennek kellene lennie, vagy épp milyen nem lehetséges.


Minden, csupán nézőpont?

Minden olyan ítélet, címke, amit valaha elhittél korlátoz, beszűkít és még az is lehetséges, hogy valamit elvesz belőled, tőled.

Gondolj csak bele, kisgyerekként még lelkes az ember, nyitott a világra, aztán szépen lassan megtanulja, hogy mi micsoda, mi a helyes, helytelen, jó, rossz, és elkezdi meghatározni magát is, sokszor mások által. Hall magáról ítéleteket, kritikákat, véleményeket a szüleitől, barátaitól, tanáraitól, melyek nagy része sokszor segítő szándékú, ám nem mindig szükséges. Ezek a nézőpontok ugyanis sokszor elkezdik korlátozni, címkézni a gyerekeket, mely címkéket csak tovább halmoznak a felnőttlét ítéletei.

  • Gondolj csak bele abba, hogy mivé, kivé válhatnál, ha minden mások által rád aggatott véleményt, nézőpontot elengedhetnél?
  • Hogy érezhetnéd magad a bőrödben akkor, ha nem minősítgetnéd magad?
  • Mit adhatna az életedhez az, ha minden ítélettől mentesen, minden régi, rád aggatott, vagy felvett címkét leszaggathatnál magadról?
  • Hogyan változhatna meg az életed, ha többé nem akarnád minősíteni magad, hanem csupán elfogadnád, hogy éppen olyan vagy az adott pillanatodban, amilyen akarsz lenni?
  • Milyen emberré válhatnál, ha megengedhetnéd magadnak, hogy csak a saját véleményed és érzésed szerint létezz?
  • Mekkora szabadság lenne, ha minden nézőponttól mentesen tapasztalhatnád meg önmagad, épp úgy, ahogy egy kisgyerek kezdni felismerni a világot?

Ha képes vagy belemenni ezekbe a kérdésekbe és egyszerűen csak megérezni a lehetőségeket anélkül, hogy konkrét válaszokat akarnál kicsikarni magadból, egészen biztos, hogy egy nagyobb megengedésbe kerülsz önmagaddal. Ebben a megengedésben pedig megtapasztalhatod, hogy milyen szabadsággal is járhat az, ha nem válaszokkal korlátozod magad, hanem kérdéseket feltéve teret nyitsz a lehetőségeknek, befogadva akár olyan opciókat is, amiket sosem gondoltál volna.

Az Access Consciousness illetve az Access Bars eszközei abban segítenek, hogy könnyedséggel megtapasztalhass új lehetőségeket, elengedve azokat a nézőpontokat, amikre már nincs szükséged.

Ha úgy érzed, szeretnéd kipróbálni, akkor keress bátran.

+36 30 580 3527
zaprelhelga@gmail.com