A hagyományos kínai orvoslás alapja a Yin-Yang elv, mely alapján az életeket melegítő és hűtő hatásuk révén két fő csoportba soroljuk. Ezen elv szerint, nyáron a meleg, forró, száraz és a férfias energiák vannak túlsúlyban, ezért, hogy az egyensúly és az egészség megmaradjon, az ellenpólust kell táplálnunk: hűvös, nedves ételekkel kell segítenünk a harmónia elérését illetve megőrzését.
Ezért alábbiakban összegyűjtöttem néhány hazánkban is alap növényt, mellyel könnyedén hozzájárulhatsz tested egyensúlyához.
Annak ellenére, Magyarországon a citrusok (mandarin, narancs, lime, grapefruit, pomelo) szezonja inkább télen van, inkább most van a szervezetünknek szüksége az ő erősen hűtő hatásukra. Készíts belőlük limonádét, salátát, vagy fogyaszd magukban, lehetőleg meleg időszakban.
Hasznosak még a dinnyefélék, melyek szintén sokféleképpen fogyaszthatók, magas a víztartalmuk és még finomak is.
Finom teákat vagy szörpöket készíthetsz citromfűből, mentából melyek jéggel remek hűsítőként szolgálnak egy forró nyári napon és a gyerekek is szeretik.
Kinti sütögetéskor köretként vagy akár főételként remekül elkészíthető a padlizsán, cukkini és a brokkoli ismelyekhez frissítő koktélt, vagy gyümölcssalátát készíthetsz bogyósgyümölcsökből, kiwiből, sárga-és görögdinnyéből, almából és a már említett citrusfélékből.
Ha odafigyelsz az étkezésedre, és minél gyakrabban beiktatod a fenti növényeket az étkezésedbe, akkor sokkal könnyebben fogod viselni a nyári forróságot, nem terheled túl a gyomrodat és a szükséges vitaminokat is megadod, fenntartva a szervezeted számára az alap, hagyományos kínai orvoslás szerinti egyensúlyt.