Bodzavirág dzsem hozzávalói:
50 bodzavirág tányér
7 db kásás, savanykás alma (Idared)
4 bio citrom (mert a héját is beletesszük)
1 nagy marék levendulavirág
2 egész vaníliarúd
100 gr 4:1-hez stevia-eritrit cukormentes édesítő keverék (Dia-wellnes márka) – ebben az arányban nem lesz túl édes, ha valaki úgy szereti, tegyen bele ízlés szerint többet
1 tasak 3:1-ben Horváth Rozi zselésítő
Recept:
Áztasd be 1 napra a levendulát, bodzavirágot és a felkarikázott citromot tiszta vízbe, úgy, hogy ellepje.
Másnap pucold meg és reszeld le az almákat. Tedd bele egy nagy lábasba, forrald fel és tegyél bele egy fémszűrőt, a lényeg, hogy beleérjen az almába. Ezután zárd le a gázt, mert különben leéghet az almás pép. Öntsd a szűrőbe a beáztatott keveréket, majd nyomkodd át, hogy a lé kifolyjon a virágokból és átjárja az almás pépet. Hagyd állni kb.30 percig, közben többször jó alaposan nyomkodd át a virágokat. Ezzel a módszerrel nem kell majd szűrni, viszont a forró almás lébe alaposan kiázik a bodza, a levendula, és a citrom, csodálatos ízt adva a lekvárunknak.
Ezután emeld ki és jól csöpögtesd bele az almás keverékbe a már átforrósodott, kiázott virágokat, mellyel már nem is lesz több dolgod.
Tedd bele a 2 vanília kikapart magját, a dzsemfixet és az édesítőt az almás-bodzás lekvárba, majd ismét forrald fel, és kb.5 percig, kevergetés mellett főzd tovább a dzsemet.
Tedd a dzsemet csírátlanított üvegekbe (mérettől függően kb. 5-6 lekvárosüvegnyi lesz ebből a mennyiségből), majd száraz dunsztba hagyd kihűlni, fejre állítva (1 nap állás után még sokat fog sűrűsödni). Grapefruit mag cseppekkel is bekenheted az üveg száját, ami segít, hogy még tovább elálljon a dzsem.
Pikáns, különleges és nagyon-nagyon finom, rostos bodzavirág dzsem kerül az asztalra.
Jó étvágyat hozzá!
Záprel Helga
természetgyógyász-akupresszőr, One Brain Kineziológia konzultáns